Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
Atriyal fibrilasyon (AFib), kalbin üst odacıklarının (atriyumlar) hızlı ve düzensiz bir şekilde atmasına neden olan yaygın bir kalp ritmi bozukluğudur. Bu durum, kalbin verimli bir şekilde kan pompalamasını engelleyebilir ve yorgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı gibi semptomlara yol açabilir. AFib ayrıca felç, kalp yetmezliği ve diğer kalp problemleri riskini artırabilir.
A Life Sağlık Grubu olarak hazırladığımız bu kapsamlı rehberde, atriyal fibrilasyonu (AFib) derinlemesine ele alacağız. AFib nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir, tedavi seçenekleri nelerdir ve AFib ile yaşam gibi konularda detaylı bilgi vererek bu rahatsızlık hakkında farkındalık kazanmanıza yardımcı olacağız.
Kalbin, vücuda kan pompalamasını sağlayan bir elektriksel sistemi vardır. Normalde, bu sistem kalbin düzenli ve ritmik bir şekilde atmasını sağlar. Atriyal fibrilasyonda ise, kalbin üst odacıklarındaki (atriyumlar) elektriksel sinyaller düzensiz ve kaotik hale gelir. Bu, atriyumların hızlı ve düzensiz bir şekilde titremesine (fibrilasyon) neden olur.
AFib, kalbin alt odacıklarına (ventriküller) düzensiz sinyaller gönderir ve bu da ventriküllerin de düzensiz bir şekilde atmasına neden olur. Bu durum, kalbin verimli bir şekilde kan pompalamasını engelleyebilir ve vücudun çeşitli organlarına yeterli kan gitmemesine yol açabilir.
AFib olan bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Ancak, AFib'in en yaygın belirtileri şunlardır:
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir.
AFib'in birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenler şunlardır:
AFib tanısı koymak için doktorunuz aşağıdaki testleri isteyebilir:
AFib tedavisinin amaçları şunlardır:
AFib tedavisi için farklı yöntemler kullanılabilir:
AFib olan kişiler, aşağıdaki önerilere uyarak yaşam kalitelerini artırabilir ve komplikasyon riskini azaltabilirler:
1. AFib tehlikeli midir?
AFib, ciddi komplikasyonlara (felç, kalp yetmezliği gibi) yol açabilen bir kalp ritim bozukluğudur. Ancak, tedavi ile bu riskler azaltılabilir.
2. AFib iyileşir mi?
AFib'in tedavisi ve iyileşme olasılığı, altta yatan nedene, hastalığın şiddetine ve tedaviye yanıta bağlı olarak değişir. Bazı kişilerde AFib kendiliğinden geçebilir veya ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Bazı kişilerde ise kateter ablasyonu veya cerrahi gibi işlemler gerekebilir.
3. AFib nasıl önlenir?
AFib'i önlemek için aşağıdaki önerilere uyabilirsiniz:
4. AFib için hangi doktora gidilmelidir?
AFib şikayetleriniz için bir kardiyoloğa başvurabilirsiniz.
Unutmayın, AFib ciddi bir kalp ritim bozukluğudur, ancak tedavi ile kontrol altına alınabilir. Eğer AFib belirtileri yaşıyorsanız, bir doktora başvurun ve size uygun tedavi seçeneklerini değerlendirin.
A Life Sağlık Grubu olarak, alanında uzman kardiyoloji uzmanlarımız ve modern tanı ve tedavi yöntemlerimizle atriyal fibrilasyon (AFib) tedavisinde size en iyi sağlık hizmetini sunmaktayız. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
7/24 tüm soru ve sorunlarınız için buradayız.