Behçet Hastalığı Nedir ?

İçindekiler

behcet hastaligi nedir

Behçet hastalığı, kan damarlarını etkileyen kronik bir inflamatuar hastalıktır. Hastalık, tekrarlayan aftöz stomatit (ağız yaraları), genital ülserler, göz tutulumu ve cilt lezyonları gibi belirtilerle karakterizedir. Behçet hastalığı, özellikle Asya, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerinde yaygındır.

Behçet hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak otoimmün bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Genetik yatkınlık, enfeksiyonlar ve çevresel faktörlerin hastalık gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Behçet hastalığı semptomları arasında ağızda yaralar, genital ülserler, gözde kızarıklık, ağrı, bulanık görme veya körlük, cilt lezyonları, eklem ağrısı ve şişmesi, bağırsak problemleri, beyin ve sinir sistemi problemleri yer alabilir.

Behçet hastalığı tedavisi semptomların şiddetine ve etkilendiği organlara bağlıdır. Tedaviler arasında kortikosteroidler, immünsüpresif ilaçlar, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, ağız yaraları için topikal tedaviler, göz tutulumu için immün modülatörler ve cerrahi müdahaleler yer alabilir.

Behçet hastalığı, tedavi edilmezse körlüğe, felce, beyin hasarına, bağırsak delinmesine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, Behçet hastalığı semptomları geliştiğinde bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

İlgili Birimler