Hemofili Nedir?

İçindekiler

hemofili

Hemofili, kanın pıhtılaşma yeteneğini etkileyen kalıtsal bir bozukluktur. Bu durumda, kanama durdurucu faktörlerden VIII veya IX eksikliği meydana gelir. Bu eksiklik kanama süresini uzatır ve kanın normalde olduğundan daha uzun sürede pıhtılaşmasına neden olur.

Hemofili, genellikle erkeklerde görülür ve anneden X kromozomu yoluyla aktarılır. Kadınlar genellikle taşıyıcıdır ve hastalık semptomları göstermezler, ancak hemofili hastası bir erkek çocuğu doğurma olasılıkları vardır.

Hemofili, genellikle kanama eğilimlerine neden olan küçük yaralanmalar veya travmalar sonrasında ortaya çıkan kanamalara neden olur. Ayrıca, iç kanama gibi ciddi kanama durumları da meydana gelebilir.

Hemofili tedavisi, kanama durdurucu faktörlerin eksikliğini tedavi etmeyi amaçlar. Hemofili hastaları, kanama eğilimini azaltmak ve kanama durumunda hızlı müdahale etmek için kanama durdurucu ilaçlar veya kan transfüzyonları alabilirler. Ayrıca, hemofili hastaları, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli tıbbi kontrol ve tedavi gerektirirler.

Hemofili Belirtileri ve Tedavileri ?

Hemofili belirtileri, kanama süresinde artışa ve kanama eğilimlerine yol açan küçük yaralanmalar veya travmalardan sonra kanamaların oluşmasıdır. Hemofili belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Sıklıkla burun kanaması
  • Diş eti kanamaları
  • Aşırı kanama ve morarma (morluk)
  • Kas, eklemler veya iç organlarda kanama
  • Kanamaların iyileşme süresi uzun sürer ve sıklıkla yeniden başlar.

Hemofili tedavisi, kanama eğilimini azaltmak ve kanama durumunda hızlı müdahale etmek için kanama durdurucu ilaçlar veya kan transfüzyonları almayı içerir. Tedavi, kanama durdurucu faktörlerin eksikliğini tedavi etmeyi amaçlar.

Hemofili tedavisinde kullanılan ilaçlar şunları içerebilir:

  • Kanama durdurucu faktörler: VIII faktörü veya IX faktörü, kanamaları durdurmak için en yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bu faktörler genellikle infüzyon yoluyla uygulanır.
  • Desmopressin: Bu ilaç, vWF faktörü seviyelerini artırarak kanama durdurucu etkiler sağlar. Burun kanamaları veya diş çekimleri gibi daha küçük kanamalarda kullanılabilir.
  • Antifibrinolitikler: Bu ilaçlar, kan pıhtılaşmasını artırmak için kullanılır.
  • Kan transfüzyonu: Hemofili hastalarına, ihtiyaç duyulan kan pıhtılaşma faktörleri sağlamak için kan transfüzyonları verilebilir.

Hemofili tedavisi ayrıca egzersiz, beslenme, sağlıklı yaşam tarzı ve kanama risklerini önlemek için diğer önlemleri içerir. Düzenli tıbbi kontrol ve tedavi, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

Doc Dr Handan Cipil
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Handan Çipil
Doc Dr Ebru Uz
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Ebru Uz
Doc Dr Mehmet Karaduman
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Mehmet Karaduman
Uzm Dr Servet Ozaydin
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Servet Özaydın
Uzm Dr Guven Tunc
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Güven Tunç
Uzm Dr Muzhgan Guliyeva
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm.Dr. Muzhgan Guliyeva
Uzm Dr Gunduz Abishov
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Gunduz Abishov
Prof Dr Mehmet Ozden
Dahiliye - İç Hastalıkları
Prof. Dr. Mehmet Özden