Hidrosefali Nedir?

İçindekiler

hidrosefali nedir

Hidrosefali, beyindeki boşluklarda (ventriküller) biriken serebrospinal sıvının (beyin omurilik sıvısı) neden olduğu beyin omurilik sıvısı (BOS) basıncının artmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, beyindeki normal işlevleri bozarak, beyin hasarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hidrosefalinin nedenleri, beyindeki sıvı akışının engellenmesi, sıvı üretiminde bir anormallik veya sıvının normal şekilde drenajının etkilenmesi gibi bir dizi faktöre bağlı olabilir. Özellikle doğum sırasında beyinde hasar oluşan prematür bebekler, beyin kanaması geçiren bebekler, beyinde enfeksiyonlar, tümörler, beyin kan damarlarındaki anormallikler, beyin kistleri veya hidrosefali ile ilişkili diğer faktörler risk altındadır.

Hidrosefali belirtileri, yaşa ve hidrosefalinin şiddetine bağlı olarak değişebilir. Yenidoğan bebeklerde semptomlar arasında kafa büyümesinde hızlı artış, kol ve bacaklarda kas zayıflığı, nöbetler ve beslenme sorunları yer alabilir. Yetişkinlerde semptomlar arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, görme sorunları, denge kaybı, idrar tutamama, hafıza kaybı, zihinsel bulanıklık ve koordinasyon eksikliği yer alabilir.

Tedavi, hidrosefalinin nedenlerine ve semptomların şiddetine bağlıdır. Tedavi seçenekleri arasında beyin cerrahisi, shunt implantasyonu (beyin omurilik sıvısının vücudun başka bir bölgesine drenaj edilmesi için tüp takılması) ve endoskopik üçüncü ventrikülostomi (üçüncü ventrikülde bir delik açılması) yer alabilir. Tedavi, erken tanı ve uygun yönetimle, hidrosefali ile ilişkili sağlık sorunlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

Op Dr irşadi Demirci
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Op. Dr. İrşadi Demirci
prof dr selim kayaci
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Prof. Dr. Selim Kayacı

İlgili Birimler