Aşırı terleme belirtileri genellikle vücudun normal terleme durumundan çok daha fazla terleme göstermesi ile kendini gösterir. Ancak aşırı terleme bazı belirtilerle birlikte de ortaya çıkabilir.
Bu belirtiler şunları içerebilir:
Aşırı terleme tedavileri, altta yatan nedenlere ve hastanın semptomlarına göre değişebilir. Bazı tedaviler, aşırı terlemeyi kontrol altına almak için basit önlemlerken, bazıları daha karmaşık ve invaziv olabilir.
Aşağıdaki tedaviler, aşırı terlemeyi kontrol altına almak için kullanılabilir:
Aşırı terleme ile ilgili olarak, en iyi tedavi seçeneklerini belirlemek için bir doktorla görüşmek önemlidir.
Aşırı terleme, vücudun normal terleme miktarından daha fazla ter üretmesi durumudur. Bu durumun nedeni, vücudun sıcaklığını düzenleyen ter bezlerinin aşırı aktif olması veya aşırı hassas olması olabilir. Aşırı terleme genellikle el, ayak, yüz ve koltuk altı bölgelerinde görülür. Aşağıda aşırı terlemenin bazı türleri verilmiştir:
Aşırı terleme, birçok farklı nedeni olabilen bir durumdur. Bazı olası nedenler şunlardır:
Aşırı terlemenin tanısı genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve belirli testler kullanılarak konulur.
Doktorunuz, aşırı terleme ile ilgili belirtileri ve şikayetleri anlamanıza yardımcı olacak bazı sorular soracaktır. Bu sorular, terlemenin sıklığı, yoğunluğu, bölgesi ve ne zaman oluştuğunu anlamak için kullanılır. Ayrıca, aşırı terlemenin nedeni olabilecek diğer tıbbi durumları belirlemek için bazı kan testleri de istenebilir.
Doktorunuz ayrıca, aşırı terlemenin yoğunluğunu ve dağılımını ölçmek için ter ölçüm testleri yapabilir. Bu testler arasında, aşırı terleyen bölgeye yerleştirilen bir jel ile kaplı elektrotlar kullanarak terleme yoğunluğunun ölçüldüğü elektroterapi testi bulunur. Başka bir test de, terleme bölgesine toksin enjekte edilerek ter bezlerinin faaliyetini ölçmek için kullanılan terapi testidir.
Aşırı terleme, günlük hayatta birçok soruna neden olabilir ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Aşağıda, aşırı terlemenin günlük hayattaki olası etkileri bulunmaktadır:
Bu nedenle, aşırı terleme ile yaşayan kişilerin, sosyal etkileşimlerini kolaylaştıracak giysiler seçmeleri, terleme önleyici ürünler kullanmaları, spor ve diğer fiziksel aktiviteler için hazırlıklı olmaları ve psikolojik destek almak gibi yöntemleri kullanmaları önerilir.
Aşırı terleme problemleri genellikle dermatoloji, nöroloji veya endokrinoloji gibi farklı tıbbi uzmanlık alanlarındaki doktorlar tarafından tedavi edilebilir. Bununla birlikte, hiperhidrozis (aşırı terleme) tedavisi konusunda özel eğitim almış dermatolojik cerrahlar da tedavi seçenekleri sunabilirler. Ayrıca bazı durumlarda, psikolojik faktörler aşırı terlemeye neden olabileceğinden, psikolog veya psikiyatrist de tedaviye dahil olabilir. Hastalar, aşırı terleme problemleriyle ilgili şikayetleri olduğunda, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısından (genel hekim) başlamak üzere, gerektiğinde uygun bir uzmanlık alanındaki doktora yönlendirilebilirler.
Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
7/24 tüm soru ve sorunlarınız için buradayız.