Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arterlerin tıkanması sonucu kalp kasına kan akışının kesilmesi veya ciddi şekilde azalmasıyla oluşan acil bir durumdur. Tıp dilinde miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılan kalp krizi, kalp kasının oksijensiz kalması nedeniyle hasar görmesi ve ölmesiyle sonuçlanabilir. Hızlı ve etkili müdahale hayati önem taşır, çünkü kalp krizi kalıcı hasara ve hatta ölüme yol açabilir.
A Life Sağlık Grubu olarak, deneyimli kardiyoloji ekibimiz, ileri teknolojik altyapımız ve acil müdahale hizmetimizle kalp krizi riskini azaltmak ve krizi anında müdahale etmek için burada bulunuyoruz. Bu kapsamlı rehberde, kalp krizi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.
Kalp krizi, koroner arterlerin tıkanması sonucu oluşur. Bu tıkanıklığın en yaygın nedeni, ateroskleroz adı verilen bir durumdur. Aterosklerozda, damar iç duvarında plak birikimi olur. Plak, kolesterol, yağ, kalsiyum ve diğer maddelerden oluşan sert bir tabakadır. Zamanla plak büyüyebilir ve damar iç çapını daraltabilir. Plak yırtıldığında veya çatladığında, kan pıhtılaşması oluşur ve damar tamamen tıkanabilir. Bu da kalp krizine neden olur.
Kalp krizi riskini artıran faktörler şunlardır:
Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken, bazı kişilerde belirtiler şiddetli olabilir. En yaygın kalp krizi belirtisi, göğüs ağrısı dır. Göğüs ağrısı, sıkıştırma, baskı, dolgunluk, yanma veya ağırlık hissi şeklinde olabilir. Ağrı genellikle göğüs kemiğinin arkasında hissedilir ve sol kola, omuza, sırt, boyun veya çeneye yayılabilir.
Diğer kalp krizi belirtileri şunlardır:
Kadınlar, erkeklerden farklı kalp krizi belirtileri yaşayabilir. Kadınlarda göğüs ağrısı daha az görülebilir. Kadınlarda daha sık görülen kalp krizi belirtileri şunlardır:
Kalp krizi tanısı, aşağıdaki testlerle konulur:
Kalp krizi erken evrelerinde (ilk 30 dakika), nabız dakikada 100'ün üzerine çıkabilir. Bu durumda nabız hızlı ve düzensizdir. Kalp krizi ilerleyen evrelerinde (30-120 dakika), nabız yavaşlayabilir ve düzensiz hale gelebilir. Bu durumda nabız 60 ila 100 arasında değişebilir.
Kalp krizinde nabzın yükselmesi ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı ve göğüste çarpıntı da yaşanabilir.
Önemli Not: Kalp krizi geçirdiğinizi gösteren belirli bir kalp atış hızı yoktur. Nabız, kalp krizi tanısında tek başına kullanılabilecek bir ölçüt değildir. Kalp krizi belirtileri gösteriyorsanız, derhal tıbbi yardım almanız çok önemlidir.
Kalp krizi tedavisinin amacı, kalp kasına kan akışını yeniden sağlamak ve kalp kası hasarını en aza indirmektir. Kalp krizi tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
Cerrahi İşlemler:
Kalp krizinden korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Kalp krizi geçiren birine yardım etmek için aşağıdaki adımları izleyin:
A Life Sağlık Grubu, kardiyoloji alanında uzmanlaşmış deneyimli bir ekip ve ileri teknolojik altyapı ile hizmet vermektedir. Kalp krizi konusunda uzmanlaşmış kardiyologlarımız, hastalarımıza en uygun tedavi yöntemini belirlemek için detaylı bir değerlendirme yapmaktadır.
A Life Sağlık Grubu'nun kalp krizi alanındaki avantajları şunlardır:
Kalp krizi hakkında daha fazla bilgi edinmek veya randevu almak için A Life Sağlık Grubu ile iletişime geçebilirsiniz.
Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
7/24 tüm soru ve sorunlarınız için buradayız.