Atrofik Gastrit Nedir?

İçindekiler

atrofik gastrit nedir

Atrofik gastrit, mide iç yüzeyindeki koruyucu mukoza tabakasının tahrip olması sonucu mide duvarının iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma, mide bezlerinin işlevini kaybetmesine neden olur ve bu da mide asit üretimini azaltır. Atrofik gastrit, mide kanseri ve peptik ülser gibi diğer mide hastalıklarının riskini artırabilir.

Atrofik gastritin nedenleri arasında Helicobacter pylori enfeksiyonu, otoimmün hastalıklar ve kronik mide asidi reflüsü yer alabilir. Belirtileri arasında karın ağrısı, mide yanması, hazımsızlık, iştah kaybı ve kilo kaybı sayılabilir.

Atrofik gastrit tedavisi, nedenine bağlıdır ve genellikle H. pylori enfeksiyonunun tedavisini içerir. İlaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri de semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Atrofik gastrit riskini azaltmak için, düzenli olarak sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve sigara içmeyin.

Atrofik Gastrit Belirtileri Nedir ?

Atrofik gastritin belirtileri genellikle hafif olabilir ve bazen hiçbir belirti vermez. Ancak, semptomları olan insanlar genellikle aşağıdaki şikayetlerden bir veya birkaçını yaşarlar:

  • Karın ağrısı
  • Mide yanması ve asit reflüsü
  • Hazımsızlık ve şişkinlik hissi
  • İştah kaybı ve kilo kaybı
  • Bulantı ve kusma
  • Karın ağrısı sonrasında hafifletici olmayan veya uzun süreli kusma
  • Kanlı veya siyah renkli dışkı
  • Zayıf mide asidi nedeniyle gıda sindirme sorunları

Atrofik gastrit ayrıca demir eksikliği anemisi gibi diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenle, yukarıdaki belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Atrofik Gastrit için Hangi Bölüme Gidilir ?

Atrofik gastrit için öncelikle bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilir. Gastroenteroloji uzmanları, mide ve bağırsak hastalıkları ile ilgili tanı ve tedavi konularında uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır.

Atrofik gastrit, diğer mide hastalıkları gibi çeşitli testler ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak tanı konulabilir. Bu testler arasında üst gastrointestinal endoskopi, kan testleri, dışkı testleri, karın ultrasonu ve bazı durumlarda mide biyopsisi yer alabilir.

Gastroenteroloji uzmanları, atrofik gastritin nedenlerini belirlemek ve semptomları hafifletmek için uygun tedavi yöntemleri önerebilirler. Bu tedaviler arasında ilaçlar, diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alabilir.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

Doc Dr Handan Cipil
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Handan Çipil
Doc Dr Ebru Uz
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Ebru Uz
Doc Dr Mehmet Karaduman
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Mehmet Karaduman
Uzm Dr Servet Ozaydin
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Servet Özaydın
Uzm Dr Guven Tunc
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Güven Tunç
Uzm Dr Muzhgan Guliyeva
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm.Dr. Muzhgan Guliyeva
Uzm Dr Gunduz Abishov
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Gunduz Abishov
Prof Dr Mehmet Ozden
Dahiliye - İç Hastalıkları
Prof. Dr. Mehmet Özden
Uzm Dr Murat Cigerim Son
Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Murat Ciğerim