Eritrosit Nedir (RBC) ?

İçindekiler

chemlabs 41

Eritrosit, kırmızı kan hücrelerinin diğer adıdır ve kanda oksijen ve karbondioksit taşınmasından sorumludur. Eritrositler, kemik iliğinde üretilen ve yaklaşık 120 gün boyunca dolaşan, bikonkav şekilli, hücre zarı olan hücrelerdir. Eritrositlerin ana bileşeni hemoglobindir, bir demir içeren protein, ve oksijeni akciğerlerden dokulara taşırken karbondioksiti de dokulardan akciğerlere geri taşır. Eritrositlerin sayısı, boyutu ve şekli, kandaki oksijen ve karbondioksit taşıma kapasitesini etkiler.

Eritrosit Yüksekliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

Eritrosit yüksekliği, kanda normalden daha yüksek sayıda eritrosit bulunması durumudur. Bu durum, bazı hastalıkların belirtisi olabilir veya bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir.

Eritrosit yüksekliğinin belirtileri, genellikle başka bir hastalığın semptomlarına benzeyebilir ve hafif olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Soluk cilt
  • Hafif baş dönmesi
  • Bacaklarda şişlik
  • Kolay nefes darlığı
  • Görme veya işitme bozukluğu

Eritrosit yüksekliğine neden olabilecek hastalıklar arasında, polisitemi vera, kronik böbrek hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer fibrozu, kalp hastalığı, beyin tümörleri, hormon bozuklukları (örneğin tiroid), kemik iliği hastalıkları, kan kanserleri ve bazı ilaçlar sayılabilir. Eritrosit yüksekliği belirtileri olduğunda bir doktora başvurulması önerilir.

Eritrosit Yüksekliği Tedavisi Nedir ?

Eritrosit yüksekliği tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine ve tedavi edilmesine bağlıdır. Bu nedenle, tedavi, hangi hastalığın eritrosit yüksekliğine neden olduğuna bağlı olarak değişebilir.

Örneğin, polisitemi vera adlı bir kan kanseri türü eritrosit yüksekliğine neden olabilir ve tedavisi kemoterapi, kemik iliği nakli ve kan inceltici ilaçlar gibi bir dizi yöntemi içerebilir. Böbrek hastalığına bağlı eritrosit yüksekliği durumunda, tedaviye diyaliz veya transplantasyon dahil edilebilir.

Bununla birlikte, eritrosit yüksekliği, bir hastalığa bağlı olmayan bir durumda da oluşabilir. Bu durumda, tedavi edilebilir bir neden yoktur ve tedavi semptomatik olarak yapılır. Bu nedenle, bir doktorun yönlendirmesiyle değişiklikler yapılabilir, örneğin; daha fazla sıvı tüketmek, kan inceltici ilaçları kullanmamak veya yüksek rakımlarda bulunmamak gibi önlemler alınabilir.

Eritrosit yüksekliği olan kişiler, düzenli olarak kan testleri yapılması için doktorlarını takip etmelidirler. Tedavinin etkinliği, kan testleri ve diğer tıbbi testlerle takip edilebilir.

Eritrosit Düşüklüğü Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

Eritrosit düşüklüğü, kanda normalden daha az sayıda eritrosit bulunması durumudur. Bu durum, vücudun yeterli oksijen taşıyamamasına neden olabilir ve bazı hastalıkların belirtisi olabilir veya bir hastalık nedeniyle meydana gelebilir.

Eritrosit düşüklüğü belirtileri, genellikle hafif olabilir veya hissedilmeyebilir, ancak daha ciddi durumlarda şu belirtiler görülebilir:

  • Yorgunluk
  • Soluk cilt veya ciltte sararmışlık
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı veya zorluğu
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Bacaklarda şişlik
  • İştah kaybı

Eritrosit düşüklüğüne neden olabilecek hastalıklar arasında, demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği anemisi, folat eksikliği anemisi, hemolitik anemi, kan kaybı, kemik iliği hastalıkları, enfeksiyonlar, kanserler ve kronik hastalıklar sayılabilir. Eritrosit düşüklüğü belirtileri olduğunda bir doktora başvurulması önerilir.

Eritrosit Düşüklüğü Tedavisi Nedir ?

Eritrosit düşüklüğü tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine ve tedavi edilmesine bağlıdır. Bu nedenle, tedavi, hangi hastalığın eritrosit düşüklüğüne neden olduğuna bağlı olarak değişebilir.

Örneğin, demir eksikliği anemisi tedavisi, demir takviyeleri ve demir açısından zengin gıdaların tüketilmesi ile sağlanabilir. B12 vitamini eksikliği anemisi tedavisi, B12 vitamini takviyeleri ve bazen de B12 vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerektirir. Hemolitik anemi, kan nakli veya ilaç tedavisi gerektirebilir.

Eritrosit düşüklüğüne neden olan diğer hastalıkların tedavisi, altta yatan hastalığın türüne ve şiddetine göre değişebilir.

Bazı durumlarda, eritrosit düşüklüğü tedavisi semptomatik olarak yapılabilir. Örneğin, anemi belirtileri (yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı vb.) hafifletmek için demir veya B12 vitamini takviyeleri verilebilir.

Eritrosit düşüklüğü olan kişiler, tedaviye uyumlu kalmak için düzenli olarak doktor ziyaretleri yapmalı ve önerilen kan testleri yapılmalıdır. Tedavinin etkinliği, kan testleri ve diğer tıbbi testlerle takip edilebilir.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

Doc Dr Handan Cipil
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Handan Çipil
Doc Dr Ebru Uz
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Ebru Uz
Doc Dr Mehmet Karaduman
Dahiliye - İç Hastalıkları
Doç. Dr. Mehmet Karaduman
Uzm Dr Servet Ozaydin
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Servet Özaydın
Uzm Dr Guven Tunc
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Güven Tunç
Uzm Dr Muzhgan Guliyeva
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm.Dr. Muzhgan Guliyeva
Uzm Dr Gunduz Abishov
Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Gunduz Abishov
Prof Dr Mehmet Ozden
Dahiliye - İç Hastalıkları
Prof. Dr. Mehmet Özden