Dahiliye, 15 yaş ve üzeri yetişkinlerdeki iç organ hastalıklarıyla ilgilenir. Bu alan, hastalıkların tanısını, tedavisini ve takibini yapar. Dahiliye, önemli bir tıbbi alandır.
Bu alan, diyabet, hipertansiyon, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları ve kan gibi sorunlara çözüm önerileri sunar. Aşağıda belirtilen sağlık sorunları için öneriler bulunmaktadır:
Geriatri (yaşlı sağlığı), tanısı konulamayan ve kronik hastalıklarda beslenme ile ilgilidir. Bu konu, dahiliye uzmanının uzmanlık alanına girer.
Ayrıntılı fizik muayene ve hasta öyküsü ile gerekli tahlil, tetkik ve incelemeler yapılır. Değerlendirmeler ve bütüncül yaklaşımlar sayesinde hastalar için en uygun tedavi planı hazırlanır. Erken teşhisi kadar, nasıl önlenebileceği konusunda da çalışmalar yapan bu alan, koruyucu hekimlik ile ilgilidir.
Bu uzmanlık, hastaları bilinçlendirme ve mevcut hastalıkların tedavi sürecinde önemli aşamaları yönetme görevini üstlenir. Ayrıca, gerekirse hastaları farklı birimlere yönlendirme gibi işlevleri de vardır. Dahiliye Uzmanı, tanısı konulan hastayı, cerrahi tedavinin gerektiği durumlarda ilgili cerrahi branşlara yönlendirir. Dahiliye doktoru, hastaların durumuna, genel sağlık ve sağlık hedeflerine göre testler verir.
Dahiliye, vücudun iç organları ve sistemleriyle ilgili hastalıkları ele alır. Bu organlar arasında kalp, akciğerler, karaciğer, mide ve bağırsaklar bulunur. Bu organlar, tanı ve tedavi süreçlerinde önemlidir.
Böbrekler, idrar yolları, endokrin sistem ve kan yapıcı organlar da vardır. Romatizmal sistem ve daha fazlası da dahiliyenin konusudur. Teşhis ve tedavi bu alanda önemlidir.
İç hastalıkları doktoru, bu karmaşık sistemlerin etkileşimini anlar. Hastalarına bütüncül bir yaklaşımla tanı koymak uzmanlık alanıdır. Ayrıca, kişiye özel tedavi planları hazırlar.
Bu alan, vücudumuzdaki birçok önemli organı kapsar:
Gördüğünüz gibi, çok geniş bir alanı kapsıyor. Organlardaki her türlü rahatsızlığın nedenini bulmaya, doğru tanıyı koymaya ve en uygun tedaviyi uygulamaya çalışırlar.
Dahiliye uzmanı, Tıp fakültesini bitirdikten sonra bu alanda uzmanlık eğitimi almış doktorlardır. Bu uzun ve zor eğitim sürecinde, vücudun nasıl çalıştığını öğrenirler. Hastalıkların nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini ve tedavi seçeneklerini de öğrenirler.
Dahiliye doktorları, hastaların şikayetlerini dinler. Detaylı bir fiziksel muayene yaparlar. Gerekirse kan tahlili, idrar tahlili, röntgen veya EKG gibi testler isterler.
Bu testlerle tanı koymaya çalışırlar. Tanı konulduktan sonra ise hastaya özel bir tedavi planı oluştururlar. Bu tedavi planı ilaçları, yaşam tarzı değişikliklerini veya gerekirse diğer uzman doktorlara yönlendirmeyi içerebilir.
Vücudumuzda bir şeyler ters gittiğinde, ilk başvuracağımız doktor genellikle dahiliye bölümünün dahiliye uzmanı olur. uzmanlık alanına giren bazı sık görülen durumlar:
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli sağlık taramaları büyük önem taşır. Bu taramalar, olası sağlık sorunlarının tanı ve tedavisini yapmaya olanak tanır. Sağlık profesyonelleri, bireyin yaşına, cinsiyetine ve risk faktörlerine göre farklı tetkikler önerebilir. İşte en sık uygulanan temel sağlık taraması tetkikleri:
Kan Tahlilleri: Vücudunuzun Aynası
Kan tahlilleri, genel sağlık durumunuz hakkında önemli bilgiler sunar. Farklı parametreleri ölçerek hastalıklarının tanı ve tedavisinde En yaygın kan tahlilleri şunlardır:
İdrar Tahlili: Böbrekler ve İdrar Yolları Hakkında Bilgi
İdrar tahlili, böbrek ve idrar yolları hastalıklarının teşhisinde önemli bir rol oynar. Bu test, idrarın fiziksel, kimyasal ve mikroskobik yapısını detaylı bir şekilde inceler.
Görüntüleme Yöntemleri: İç Organları Görüntüleme
İç organların yapısını ve olası anormallikleri görüntülemek için çeşitli yöntemler kullanılır:
Biyopsi: Hücresel Düzeyde İnceleme
7/24 tüm soru ve sorunlarınız için buradayız.
Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz