Safra Kesesi Ameliyatı Nedir ?

İçindekiler

safra kesesi 1

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesinin çıkarılması işlemidir. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra salgısını depolar ve salgılamayı kontrol eder. Safra, yağların sindirilmesi için gereklidir ve safra kesesi, yiyecekler yağ içerdiğinde safra salgısını salgılar.

Safra kesesi ameliyatı, genellikle safra kesesi taşları nedeniyle yapılır. Safra kesesi taşları, safra kesesinde biriken kristalleşmiş safra tuzlarıdır ve safra kesesi iltihaplanmasına, ağrıya ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Safra kesesi ameliyatı, genellikle laparoskopik cerrahi olarak bilinen minimal invaziv bir yöntemle yapılır. Bu yöntemde, küçük kesiler yapılır ve laparoskop adı verilen bir cihaz kullanılarak safra kesesi çıkarılır. Bu yöntem daha az invaziv olduğu için iyileşme süresi daha kısadır ve hastalar daha az ağrı ve rahatsızlık hissederler.

Bazı durumlarda, açık cerrahi olarak adlandırılan geleneksel bir yöntem kullanılabilir. Bu yöntemde, daha büyük bir kesim yapılır ve safra kesesi çıkarılır. Ancak bu yöntem, laparoskopik cerrahiye göre daha invaziv olduğu için iyileşme süresi daha uzun ve daha fazla ağrı ve rahatsızlık hissi yaratabilir.

Safra kesesi ameliyatı, genellikle birkaç saat içinde tamamlanır ve hastalar genellikle birkaç gün hastanede kalırlar. Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve rahatsızlık hissi normaldir, ancak doktorlar bu semptomların kontrol edilmesine yardımcı olmak için ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar önerebilirler.

Hızlı Başvuru Formu
Benzer Makaleler

İlgili Hekimler

İlgili Birimler